top of page
ergunkocer

GEBELİK ve TİROİD



Soru1: Gebelik esnasında tiroid hastalıkları sık mı görülür?

Üreme çağındaki hanımlarda Tiroid problemleri sık görülür. Gebelikte bunun daha çok ortaya çıkış nedeni hormonlardaki değişimin test sonuçlarına etkisinden kaynaklandığı gibi bebeğin ihtiyacı olan tiroid hormonu İyotu sağlamak zorunda kalan annenin yetersiz kalmasıdır. İyot eksikliğine bağlı hipotiroidi Doğu Almanya da yapılan gebeler arasındaki araştırmada %60 gibi çok yüksek saptanmıştır. Bu oran bugün ortalama %5-6 oranında olduğu bilinmektedir. Var olan bir tiroid hastalığının gidişi gebelikten etkilendiği gibi tersine tiroid hastalıkları gebeliğin gidişi ve fetüsün sağlığını ciddi anlamda etkilediği bilinmektedir.

Soru2: Gebelikte Tiroid sorunları nasıl saptanır. Ne gibi yakınmaları ve belirtileri olur?

Gebelik öncesinde hazırlık testleri yapılırken hormon ölçümleri önemlidir. Bunlardaki sapmalar hekim tarafından belirlenince takibe alınır. Öncesinde bilinen bir tiroid problemi ise ve tedavi alınıyorsa yeni duruma göre tedavide değişiklik yapılır. Hem hipertiroidi hem hipotiroidi bu anlamda yakın takip ve tedavi değişikliği gerektiren durumlardır. İlaç değişikliği veya doz değişikliği uygun aralıklarla hekiminizin yapacağı testlere göre karar verip yapması gereken önemli bir uygulamadır. Bu konu özen gösterilmesi gereken bebeği ve anneyi etkileyen önemli bir konudur.

Hipotiroidi annenin aşırı kilo alışı ile ortaya çıkan çabuk yorulma çarpıntı uyku bozukluğu insülin direncine bağlı sık acıkma saç dökülmesi kabızlık gibi gebeliğe bağlı semptomları taklit eden birçok belirti kadar öncelikle bebeğin gelişiminin normale göre geri kalması ile dikkati çeker. Erken dönemde düşük yapan anne adaylarının büyük çoğunluğunda tespit edilememiş gizli kalmış tiroid tembelliği veya buna sebep olan tiroid hastalıkları olduğu gözlenmiştir.

Hipertiroidide gebelik sırasında aşırı zayıf sinirli çarpıntı sürekli tuvalete gitmek gibi yakınmaları olanların bu yakınmaları normal gebelik yakınmaları ile karıştırabildiklerinden fark edilmesi gecikebilir. Bebeğin gelişiminin Ultrasonografik takiplerde gelişiminin geri kalması kilo alış hızının olması gerekenden düşük olması halinde fark edilir. Bu durumda da uygun tedavi ile gebeliğin normal seyrinde tamamlanması mümkündür.

Soru 3: Tiroid Hormonları Bebek için niçin bu kadar önemli?

Bebeğin kendi organ gelişimi tamamlanıp fonksiyonlarını yapmaya başlayıncaya kadar birçok ihtiyacını anneden hazır aldığı hormonlar sayesinde karşılar. Bunda ortaya çıkan aksamalar yetersizlikler bebeğin gelişimini özellikle santral sinir sistemi beyin, beyin sapı,omurilik ve ekleri burada en çok etkilenen organlardır.Daha sonra kalp ve damar sistemi gelir .Bu durumda kalıcı eksiklikler kalmaması için gebelerin takiplerinde Tiroid fonksiyonalarının takibi çok önemlidir.Sebebi bulunamamış bir çok erken doğum veya düşük,düşük tehditi altında tiroid hastalıkları yatmaktadır.


Comments


bottom of page